Tips på en mycket bra bok om du gillar att göra egna såser, kryddblandningar, röror och tillbehör 🙂

Condiments

Gör egen vinäger, harissa och hot sauce
 ”För den som gått in för att göra allt från grunden är detta en omistlig bok.”

Allt om Mat

Den här boken handlar om hur du gör dina egna smaksättningar. Från sweet chili-sås och tacokrydda till pepprig amerikansk hot sauce och het tunisisk harissa. Du gör dem själv hemma genom att koka, blanda, mixa, jäsa och lagra. Vardagswoken blir godare med hemgjord oystersås, vinägretten roligare på hemkörd vinäger och ostronen lyxigare med hemjäst hot sauce.

Att inte lägga någon omtanke på exempelvis ketchupen eller majonnäsen är egentligen lite konstigt när många idag lägger timmar på att göra perfekta högrevsburgare med briochebröd och trippelfriterade pommes. Ungefär som att göra sig sjukt snygg inför en dejt och sen skita i att borsta tänderna när man går hemifrån.

Boken är en hyllning till smaksättarna och en guide till hur du lagar egna. Recepten är inte särskilt komplicerade. Några tar lite längre tid att göra och andra innehåller lite ovanliga råvaror. Men arbetsinsatsen är ofta liten och belöningen är alltid större.

Caroline Dafgård arbetar som frilansande kock och matstylist med olika livsmedelsföretag och tidningar som kunder.

Condiments 

Titti Carmona en av våra medlemmar gav detta recept i vid juletid förra året och det var gott så jag lägger in detta i år igen.

Här kommer ett Matjesills recept från en av våra medlemmar 

God Jul på er… 

Tittis Manda-matje

1 burk avrunnen matjesill
creme fraiche
1/2 hackad Chocolate Scotch Bonnett utan kärnor
rivet mandarinskal
Blanda allt utom matjen. Vänd sedan in matjen med 
röran i glasburk, låt stå i kyl några timmar.

Ketchup

De flesta industritillverkade ketchupsorter ute i våra butiker innehåller dessutom ganska mycket onödigt socker och salt, i vissa sorter förekommer även både aromer och andra tillsatser. Gör då istället din egna ketchup, gärna på ekologiska råvaror, med mindre socker och utan en massa tillsatser.

I detta recept kan du utesluta chilin om du vill ha en vanlig plan ketchup, eller krydda upp den med just dina favoritkryddor.

Ingredienser:

Ca 6st Röda tomater

1 Chipotlechili

0,5dl Muscovadosocker

1,5msk Ättika (12%)

2msk Tomatpuré

1 liten gul lök

2st Vitlöksklyftor

5 tsk Salt

2krm Svartpeppar

Blanda sönder ordentligt. Ta upp och mixa ketchupen slät i en matberedare eller mixa den direkt i grytan med en bra stavmixer. Häll upp i ett bra kärl och förvara i kylen tills du ska använda den. Den går att använda till allt som ketchup normalt används till eller till att smaka av såsen eller köttgrytan. Ketchupen håller i ca 1 månad i kylen.örja med att koka upp vatten tillsammans med en chipotlechilin, så att den mjukas upp och får mer smak. Kryssa skalet på på toppen av tomaterna och snitta ut stjälkroten.När vattnet kokar doppar du tomaterna i ca 20 sekunder i det kokheta vattnet, så att skalet börja lossna i toppsnittet. Kyl ned dem omedelbart i kallt isvatten och skala sedan bort skalet från tomaterna. Ställ av vattnet och låt chilin dra i det varma vattnet i ca 15 minuter innan även den plockas upp. Finhacka under tiden lök, vitlök och skär tomaterna i mindre bitar. När chipotlen dragit färdigt, hackas även denna fint. Lägg tomater, lök, vitlök och chili i en kastrull och tillsätt socker, ättika, tomatpuré, salt och svartpeppar, koka upp och låt sjuda i ca 20-25 minuter eller tills allt koka

Jalapeno Ketchup

 5 dl hemlagad ketchup

 2 st jalapeno

 1 msk äppelcidervinäger

 

  1. Skär upp jalapeñon på mitten och skrapa ur kärnor. Skär i små bitar och mixa med tex stavmixer i ketchupen.

  2. Tillsätt sedan 1msk Äppelcidervinäger.

  3. Prova dig fram med antal jalapeño, tänk på att smaken blir starkare när den fått stå och dra en stund.

 

[lightbox link=”http://www.chiliodlarna.se/wp-content/uploads/2014/12/Egen-ketcup.jpg” thumb=”http://www.chiliodlarna.se/wp-content/uploads/2014/12/Egen-ketcup-200×300.jpg” width=”200″ align=”none” title=”Egen ketcup” frame=”true” icon=”image”]

 

[lightbox link=”http://www.chiliodlarna.se/wp-content/uploads/2014/12/Jalapeno.jpeg” thumb=”http://www.chiliodlarna.se/wp-content/uploads/2014/12/Jalapeno-300×225.jpeg” width=”300″ align=”none” title=”MINOLTA DIGITAL CAMERA” frame=”true” icon=”image”]

 

 

 

Nu är skörden torkad och mald till chilipulver, då vill man gärna laga något gott med sitt chilipulver 🙂

[lightbox link=”http://www.chiliodlarna.se/wp-content/uploads/2014/11/image1.jpg” thumb=”http://www.chiliodlarna.se/wp-content/uploads/2014/11/image1-300×224.jpg” width=”300″ align=”none” title=”image” frame=”true” icon=”image”]

[lightbox link=”http://www.chiliodlarna.se/wp-content/uploads/2014/10/Harissa.jpg” thumb=”http://www.chiliodlarna.se/wp-content/uploads/2014/10/Harissa.jpg” width=”225″ align=”none” title=”Harissa” frame=”true” icon=”image”]

Harissa (nordafrikansk stark sås)
4–5 röda, grovhackade chilifrukter (fler om det är en liten sort)
4–5 skalade och grovhackade vitlöksklyftor
1 msk malen spiskummin
1 msk malen koriander
1/2 dl olja
ca 1 tsk salt (smaka av)
Mixa allt till en slät massa.
Eftersom det inte är uppvärmt och inget konserveringsmedel så håller det nog några veckor i
kylen. Jag hällde en del i en liten burk som jag har i kylen och resten frös jag in i en liten minibytta.
Använd i grytor, såser, som sås till kött, passar till det mesta.

Lycka till